Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Ψιλά γράμματα για το “τετράδιο”

Αν σας μπέρδεψε ο όρος “Εκδόσεις” σας οφείλουμε μία συγνώμη. Το τετράδιο δεν είναι ακόμα μια επιχείρηση. Είναι πιο πολύ μια παρέα ανθρώπων που μοιράζονται το κοινό τους πάθος για συγγραφή. Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από συζητήσεις ανθρώπων που έκαναν το εγχείρημα να “εκδοθούν” σε εκδοτικό οίκο. Υπάρχουν πολλοί στην χώρα μας και έχουν όπως όλες οι επιχειρήσεις σκοπό την αύξηση των αριθμών στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Επειδή τα μέλη της ομάδας όμως εργάζονται περιστασιακά ή μόνιμα σε κάποιους εργοδότες θεωρούν πως ήδη τους κλέβουν τον βιοποριστικό τους χρόνο αρκετοί ώστε να παράγουν κερδοφορία για κάποιους άλλους στον ελεύθερο. Έτσι βάλαμε κάτω τις δεξιότητες μας στην εκτύπωση και αποφασίσαμε να παράγουμε και να διακινούμε τους λογισμούς μας χωρίς μεσάζοντες με μόνο κέρδος την επαφή μας με τον αναγνώστη μέσα από το χαρτί.
Φυσικά το συνηθισμένο στις μέρες μας είναι η δημιουργία ενός ιστολογίου που τα συγγράμματα μας θα διακινούνταν με μηδενική δαπάνη. Θα ήταν καλή σκέψη αν το διαδίκτυο δεν παρουσίαζε δύο βασικά μειονεκτήματα. Την περιορισμένη αναγνωστική ικανότητα και την παρούσα κατάσταση του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Επίσης θεωρούμε ότι η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού έργου δίνει μεγαλύτερη συγκίνηση όταν δεν απαιτεί την συνδρομή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Μέχρι λοιπόν να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω τεχνολογίας και παιδείας στην χώρα μας, καλό θα είναι τα “προϊόντα” μας να υπάρχουν σε κάποιο παλαιότερο τρόπο διακίνησης ιδεών. Η τιμή τους μάλιστα καθορίζεται από την τιμή του εκάστοτε τυπογραφείου και των μικροεξόδων που προκύπτουν από το εγχείρημα. Έτσι δεν υπάρχει σταθερή τιμή μιας και αυτό στις μέρες μας ορίζεται από κανόνες που δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε.
Σχετικά με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων προστατεύουμε ότι παράγουμε με μοναδικό κίνητρο την αποτροπή του κέρδους από επιχειρήσεις ή οργανισμούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την εργασία μας για δικό τους όφελος. Δημόσιες σχέσεις δεν χρειαζόμαστε και το μόνο που ουσιαστικά μπορούν αυτές οι ομάδες είναι γνωριμίες με ανθρώπους που προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Τα εργαλεία για την επεξεργασία μακέτας και σελίδας υπόκεινται στην Γενική Άδεια Χρήσης GNU/GLP και τα μηχανήματα παραγωγής είναι υπολογιστές παρωχημένης τεχνολογίας με λειτουργικό που ανήκει στην προαναφερθείσα άδεια. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι το σημαντικό σ' ένα κείμενο είναι η ικανότητα του συγγραφέα ν΄ αγγίξει τον αναγνώστη έχοντας να πει κάτι που τον ενδιαφέρει. Αλλιώς το βιβλίο δεν έχει ούτε την αξία του χαρτιού που τυπώθηκε.

Τα νέα μας και τις ειδοποιήσεις μπορείτε να τις λαμβάνετε ηλεκτρονικά στο tetradio-press-group.blogspot.com και η επικοινωνία μας γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο echidna000@gmail.com. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση στους αναγνώστες και καλή δημιουργία στους νυν και μέλλοντες συντελεστές.
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ – Η μουσική του Έριχ Τσαν.

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου) Δεν θυμάμαι αν σας έχω αναφέρει ότι η επαφή μου με τον Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ ήταν λίγο πριν από την στρατιωτ...