Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Άλλο γράφω και άλλο στοιχειοθετώ

(Λίγα λόγια για την εγκατάσταση ανοιχτού κώδικα προγράμματος σελιδοποίησης)
Ο δρόμος για το τυπογραφείο είναι πάντα με πολλές “στροφές”. Ο κειμενογράφος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να πάρουμε την πρώτη εικόνα του έργου μας. Ωστόσο επειδή αναφέρεται και σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την τυπογραφία αλλά απλά θέλουν να συντάξουν ένα κείμενο γενικής χρήσης πάσχει στον τομέα της υπερβολικής αυτοματοποίησης των μορφών γραφής. Είναι ουσιαστικά μια γραφομηχανή που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των διαφόρων μορφών κειμένων δίνοντας ελάχιστες παραμέτρους στο τελικό αποτέλεσμα. Αν είστε ένας λογοτέχνης ο οποίος θεωρεί πως η δουλειά του σταματά στην συγγραφή τότε δεν έχετε κανέναν λόγο να διαβάσετε παρακάτω. Αν τώρα εκτός από την λογοτεχνική πλευρά θεωρείτε ότι το έργο σας και τυπογραφικό αριστούργημα τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε. 
Το πρώτο πρόγραμμα σελιδοποίησης με εμπορική εφαρμογή είναι το πολύ γνωστό στους δεινόσαυρους γραφίστες το QuarkXPress (1987) της εταιρίας Quark, Inc και ήταν προσαρμοσμένο για να “τρέχει” στους υπολογιστές Macintosh της Apple (έτσι εδώ και χρόνια οι εκτυπώσεις “γαντζώθηκαν” στο συγκεκριμένο υπολογιστή ακόμα κι όταν η εφαρμογή βγήκε και για τα windows). Η εταιρία Adobe έδωσε στον κόσμο της σελιδοποίησης το Adobe InDesign (1999). Φυσικά ενδιάμεσα η Microsoft απάντησε το 1991 με το Microsoft Publisher που περιλαμβανόνταν στο Microsoft Office. Φυσικά οι “συνάδελφοι” μου γραφίστες το αγνοούν αναγνωρίζοντας μόνο τις δύο πρώτες εφαρμογές. Κάποιοι μάλιστα είναι τόσο πλίνθοι που για την σελιδοποίηση χρησιμοποιούν προγράμματα ανυσματικού σχεδιασμού όπως το CorelDRAW μιας και δεν διαθέτουν το απαραίτητο ποσό για τις προηγούμενες εφαρμογές και ο “δωρεάν” Microsoft Publisher τους φαίνεται αρκετά “δύσχρηστος”. Αλλά αρκετά με τη χαμηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών ανθρώπων των οποίων το σημαντικότερο εργαλείο της δουλειάς τους είναι το lifestyle. Εδώ πρέπει να κάνετε την δουλειά σας και όταν εκδίδετε το βιβλίο που με τόσο κόπο γράψατε το κάθε νόμισμα που θα δώσετε πρέπει ν’ αξίζει.
Η απάντηση και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ο ανοιχτός κώδικας. Το εργαλείο μας λέγεται Scribus και είναι αποτέλεσμα μιας ομώνυμης ομάδας που το διαθέτει δωρεάν. Τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες (Linux, MacOS, Windows) και μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του λογισμικού το www.scribus.net. Στις δύο πρώτες πλατφόρμες το πρόγραμμα δεν χρειάζεται παρά ν’ ακολουθήσετε τις οδηγίες του λειτουργικού σας. Στα Windows είναι λίγο πιο περίπλοκα. Πριν την εγκατάσταση του Scribus πρέπει να εγκαταστήσετε το Ghostscript για να έχετε την δυνατότητα εξαγωγής του εγγράφου σας. Επίσης μετά την εγκατάσταση να μην ξεχάσετε να συνδέσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (συνήθως το Gimp) με το σελιδοποιητικό σας ώστε να επεξεργάζεστε τα Bitmap αρχεία σας.
Εδώ το άρθρο μας έχει τελειώσει. Τα περαιτέρω θα τα εντοπίστε στους συνδέσμους που έχουμε εσωκλείσει. Μιας και δεν έχουμε σκοπό να διαφημίσουμε κάτι δωρεάν για να κάνετε την δουλειά σας πρέπει να δώσετε και τον προσωπικό σας χρόνο. Αλλιώς υπάρχουν αρκετοί που μπορείτε να πληρώσετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο μ’ ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα. Καλή έρευνα.
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ
Υστερόγραφο:Οι διευθύνσεις και οι πηγές βρίσκονται ως σύνδεσμοι πάνω στους τίτλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ – Η μουσική του Έριχ Τσαν.

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου) Δεν θυμάμαι αν σας έχω αναφέρει ότι η επαφή μου με τον Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ ήταν λίγο πριν από την στρατιωτ...