Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Ηλίας Πετρόπουλος. Το Εγχειρίδιο του καλού κλέφτη.

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου).
Η τέχνη του ευθυμογραφήματος έχει μια από τις καλύτερες ιδιότητες. Να ξορκίζει το κακό. Όταν αυτό είναι μέρος του συστήματος διακυβέρνησης, μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη που το σύστημα μας προκαλεί στην προσπάθεια του για χειραγώγηση. Ο Ηλίας Πετρόπουλος είναι ένας αναρχικός συγγραφέας που μας παρουσιάζει με απόλυτη τάξη το δικονομικό μας σύστημα. Αν και η εποχή που περιγράφει στην Φανταστική χώρα που εξελίσσονται τα δρώμενά του έχει περάσει, ως προς το έγκλημα, μας αποδεικνύει ότι ο τρόπος αντιμετώπισής του είναι σταθερός από την αρχαιότητα. Το βιβλιαράκι γράφτηκε σε χαλεπούς καιρούς και αυτό συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα έθνος με το όνομα Antigua. Δίνει και το χάρτη που άμα είστε έξυπνος θα καταλάβετε ότι στα μέρη αυτά έχετε “ταξιδέψει”.
Φυσικά το βιβλίο αν και μικρό πιάνει τα πάντα. Το έγκλημα και τους διαχωρισμούς του, την σύλληψη και τους “ευγενείς” τρόπους να αποσπασθεί η “ομολογία”, το δικονομικό σύστημα τα παραθυράκια και την πραγματική “δουλειά” των δικηγόρων και φυσικά το σύστημα σωφρονισμού και την άριστη ικανότητά του να επανεκπαιδεύσει εγκληματίες υψηλής ποιότητας που θα πέσουν με περισσότερο ζήλο στην δουλειά που η κοινωνία τους επιτάσσει. Η οπτική του αναγνώστη μπορεί να είναι πολύπλοκη. Αν το δει σαν ευθυμογράφημα θα περάσει καλά μια δυο μέρες ανάλογα με την αναγνωστική του ικανότητα. Αν το δει σαν αντικείμενο προβληματισμού τότε είναι η είσοδος για μια εκτεταμένη έρευνα στους νόμους που διέπουν ένα κράτος.
Εν κατακλείδι είναι ένα ευχάριστο κείμενο, με κρυφές γωνίες οδύνης που σας αποτρέπει από τα εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου και σας δίνει την δυνατότητα να “ζυγίσετε” το κλασικό “έλα μωρέ τι έγινε” της παραβατικής συμπεριφοράς των συμπατριωτών σας. Θα καταλάβετε ότι όλοι είμαστε πολύ κοντά στο έγκλημα τις περισσότερες φορές όχι από επιθυμία αλλά από αφέλεια ή απροσεξία.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε διάθεση στο Βιβλιοπωλείο Πολιτεία ή δωρεάν εδώ.
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ – Η μουσική του Έριχ Τσαν.

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου) Δεν θυμάμαι αν σας έχω αναφέρει ότι η επαφή μου με τον Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ ήταν λίγο πριν από την στρατιωτ...