Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ζωρζ Σαρή. Το Ψέμα.

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου).
Πολλές φορές θ’ αναρωτηθείτε τι φταίει στην ζωή σας. Ζώντας αυτό που λέμε “Οικονομική Κρίση” οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι πρόσφατο, αγνοώντας ότι πολλοί από εμάς βρισκόνται εδώ και χρόνια σ’ αυτή έχοντας την ρετσινιά του “αποτυχημένου”. Η αλήθεια είναι ότι ο φόβος μας πηγάζει από την μεταβολή της κοινωνικής μας σταθεράς. Σ’ αυτή την νουβέλα η έφηβη της ιστορίας παθαίνει αυτό ακριβώς. Το κοριτσάκι μιας μικροαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη μετά από το διαζύγιο των γονιών της καταλήγει σε ένα υπόγειο της Αθήνας με μια μητέρα που δουλεύει νυχθημερόν για να εξασφαλίσει στην κόρη της την “αξιοπρεπή” διαβίωση. Μέσα στην φτώχεια τους της δίνει ακόμα και την δυνατότητα του ιδιωτικού σχολείου για να μην νιώσει η ηρωίδα μας τον “κοινωνικό τους” ξεπεσμό.
Εκεί αρχίζουν και τα προβλήματα. Μια φτωχιά κοπέλα βρίσκεται ανάμεσα σε πλουσιόπαιδα με χαρακτηριστικά τα οποία έχουν σχέση με το παρελθόν της όχι όμως με την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Για να προσαρμοστεί και να αναρριχηθεί στο περιβάλλον των νέων της συμμαθητών λέει ένα ψέμα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να την βάλει σε μια διελκυστίνδα της παλιάς με την νέα της πραγματικότητα. Γνωρίζει και την άλλη της εκδοχή του εαυτού της που είναι μία φτωχή άσχημη συνομήλικη της που όμως δεν ντρέπεται για την κοινωνική της θέση. Έτσι το βιβλίο μας εξελίσσεται σε ένα σύνολο από δίκες με εισαγγελέα, δικαστή και κατηγορούμενη την ηρωίδα μας. Η Λύτρωση θα έρθει μόνο μαζί με την αλήθεια.
Το βιβλίο με βοήθησε σ’ ένα μόνο πράγμα. Να μην ντρέπομαι γι αυτό που είμαι. Αντί να φτιάχνεις μια ψευδή εικόνα για τον εαυτό σου αποδέξου αυτό που είσαι κι αν δεν σ’ αρέσει προσπάθησε να το αλλάξεις. Είναι πιο έντιμο και προκαλεί δέος στους γύρω σου η ειλικρίνεια σου. Τελικά ανακάλυψα την πηγή της δυστυχίας που δεν είναι τίποτα άλλο από τα ψέμματα χάριν εντυπωσιασμού που λέμε στους άλλους και κυρίως στον εαυτό μας.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στις Εκδόσεις Πατάκη.



ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ – Η μουσική του Έριχ Τσαν.

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου) Δεν θυμάμαι αν σας έχω αναφέρει ότι η επαφή μου με τον Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ ήταν λίγο πριν από την στρατιωτ...