Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Μαρούλα Κλιάφα. Οι πελαργοί θα ξανάρθουν

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου).
Ζώντας σε μια κατάσταση όπου οι συλλογικές αναμνήσεις άρχισαν να θολώνουν ακούω συχνά και κυρίως από ανθρώπους που ανήκουν στον πάτο (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά) τη φράση “μια χούντα μας χρειάζεται”. Λογικό από αυτό το είδος που συνήθως η μόνη προσπάθεια που έκανε ήταν να βγάλει σε χαλεπούς καιρούς για την χώρα εύκολο χρήμα. Σαν παιδάκι έζησα τους εναπομείναντες δασκάλους εκείνης της εποχής με το ανελέητο ξύλο σε εξάχρονα και τις ψυχολογικές διαταραχές της χαμένης κουτάλας. Όταν δεν μπορούσα να καταλάβω την βαναυσότητα αυτών των ανθρώπων η αδερφή μου, μου χάρισε αυτό το βιβλίο. Αν και παιδικό διακινούνταν στα πλαίσια της πρώτης λογοκρισίας της μεταπολίτευσης.
Ο τόπος είναι μια Θεσσαλική πόλη την εποχή της Εφταετίας και ο ήρωας μας ένας μαθητής του δημοτικού που δεν μπορεί να κατανοήσει το παράλογο στην συμπεριφορά των ενηλίκων. Βλέπει τους φίλους του να χάνουν τους γονείς τους κατά παράδοξο τρόπο. Αν κρίνω από την σημερινή ελληνική επαρχία και τους ανθρώπους της μάλλον αυτό είναι κάτι που δεν άλλαξε. Το παιδί προσλαμβάνει την αγάπη, αλλά ταυτόχρονα νιώθει τον αποκλεισμό από τις συζητήσεις των μεγάλων. Αρχικά το λαμβάνει ως προσωπικό υποβιβασμό μέχρι να κατανοήσει ότι αυτό δεν είναι παρά καθαρός φόβος.
Το βιβλίο μας περιστρέφεται γύρω από ένα ημερολόγιο με ιστορίες που ωριμάζουν αργά και σταθερά στο χαρτί και το μυαλό του ήρωά μας. Αυτό που μου άφησε το βιβλίο όταν το διάβασα είναι ότι, για να μπορέσει ο άνθρωπος να ευτυχίσει πρέπει να γίνει στα πλαίσια μιας ελεύθερης κοινωνίας. Θα μου πείτε τώρα αν αυτή υπάρχει. Η απάντηση είναι όχι. Δυστυχώς Η Δικτατορία του μυαλού υπάρχει ακόμα και είναι κραταιά ακόμα περισσότερο στις μέρες μας. Η χούντα των στρατιωτικών έγινε απλά χούντα των διορισμένων. Παρόλα αυτά το όνειρο για ελευθερία και ευτυχία πάντα θα βρίσκεται μέσα σ’ αυτό που καμιά δικτατορία δεν μπορεί να τρυπώσει.
Αυτό που μ' εντυπωσίασε είναι ότι το βιβλίο υπάρχει ακόμα και με το ίδιο εξώφυλλο. Μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση σας από εδώ.

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ – Η μουσική του Έριχ Τσαν.

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου) Δεν θυμάμαι αν σας έχω αναφέρει ότι η επαφή μου με τον Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ ήταν λίγο πριν από την στρατιωτ...