Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Τζακ Λόντον – Επανάσταση

(Του Γιάννη Κακούλη)
Μια συλλογή μικρών διηγημάτων αυτού του συγγραφέα ο οποίος μέσω της πένας του μας άφησε μεγάλη κληρονομιά γραπτών κειμένων, λογοτεχνικών αλλά και δοκιμιακών. Ο τίτλος της συλλογής προέρχεται από το ομώνυμο διήγημα που περιλαμβάνεται ανάμεσα στ’ άλλα.
Και πραγματικά, διαβάζοντάς το είναι να απορείς πως κατάφερε αυτός ο άνθρωπος και χώρεσε τόσο μεγάλη γνώση και εμπειρία – και μάλιστα βάναυσες, σκληρές εμπειρίες – μέσα σε τόσο λίγες σελίδες μόνο;
Από τη μια, θα δεις τον άνθρωπο που παλεύει για την επιβίωση του, για ένα κομμάτι ψαχνό, γερασμένος πια και αντιμέτωπος με τη νιότη, με το παρελθόν του να ορθώνεται τώρα μπροστά του γεμάτο ζωντάνια και δύναμη, κι αυτός να είναι πλέον ανήμπορος, κουρασμένος. Θα δεις όμως και απ’ την άλλη τον άνθρωπο ο οποίος πάνω και απ’ την προσωπική του επιβίωση βάζει ιδέες και ιδανικά τόσο ανώτερα, τόσο μεγαλειώδη ώστε να αφορούν όχι μονάχα αυτόν μα και ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Θα βρεις ακόμα την ιστορία της νυχτογεννημένης, μια ιστορία που προέρχεται από βόρειες περιοχές των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής, τότε που οι λευκοί χρυσοθήρες ταξιδεύανε στ’ απέραντα και απόκρημνα μέρη του Καναδά και της Αλάσκας, τότε που ορισμένες φυλές ινδιάνων κρατούσαν ακόμα την ταυτότητα τους με νύχια και με δόντια.
Θα δεις ακόμα πολλά, τόσα που να σαστίζεις μπροστά στα όρια και τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού, όταν αυτός κάτω από συγκεκριμένες και πολύ σκληρές συνθήκες ενεργοποιεί μέσα του κρυφές δυνάμεις και ένστικτα προερχόμενα από τις πιο πρωτόγονες εποχές. Θα σαστίσεις βλέποντας την αγάπη για ζωή, όταν μάλιστα ορθώνεται μπροστά η σκληράδα και η βαναυσότητα.
Κακούλης Ιωάννης,
Θεσσαλονίκη, 07. ΧΙΙ. 18
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ – Η μουσική του Έριχ Τσαν.

(Του Δημήτρη Αμπατζόγλου) Δεν θυμάμαι αν σας έχω αναφέρει ότι η επαφή μου με τον Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ ήταν λίγο πριν από την στρατιωτ...